26 juli 2017

Hollandia


I Helsingborg har de Fahlmans, i Stockholm har man Vete-Katten och i Lund hade de Lundagård. På Södra Förstadsgatan ligger Hollandia som har en given plats i denna blogg, eftersom det är det bästa konditoriet i Malmö. Och det äldsta. Det har legat här sedan 1903, men döptes om till Hollandia på 50-talet på grund av att möbleringen köptes in från Holland. Caféet är fortfarande populärt, det enda jag vet som behöver kölappar. Men det är skönt att vänta en stund, så man hinner titta klart och bestämma sig.

Vill man ha en traditionell fika så är detta stället att sitta på; behaglig belysning, mjuk heltäckningsmatta och stor samovar med kaffe, där man själv tar sin påtår. Och när det blir varmare väder, har Hollandia en av Malmös bästa uteserveringar. Ingen trafik men massor att titta på då gågata passerar just här. 


Dessutom är man noga med råvarorna. Det är en av förklaringarna till varför det är så anmärkningsvärt goda bakverk på Hollandia. Fem bagare och konditorer bakar verkligen allt från grunden, man till och med kärnar sitt eget smör. Och bären på Passion-chokladmoussetårtan är raw, det vill säga inte upphettade. I möjligaste mån vill man även servera ekologiskt, men best choice går före. Äggen plockas på en gård i Vinslöv och kaffet är Zoegas Cultivo som både är ekologiskt och fair trade.

Lite info
Bryggkaffe med påtår 35
Wi-Fi - Ja

Hitta hit
Södra Förstadsgatan 8
Mån-fre 07:45-19
Lör 9-18
Sön 10-19
Telefon 040-12 48 86
Hemsida




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar