22 november 2014

And BREAD - har stängt


Detta är kanske inte i första hand ett fik utan ett bageri. Men om någon är så vänlig att de väljer att starta Sveriges första Slow food-bageri i Malmö, så vill jag berätta om det. Slow food betyder i detta sammanhang bland annat, att brödet får utvecklas i sin egen takt. Inga jäs-skåp finns här för att skynda på processen.

Sedan i somras ligger And BREAD i Slottstaden, på Regementsgatan. Bagaren och en av ägarna, Carmelo Dibartolo, är på plats från klockan tre på morgonen och bakar ett hantverksbröd, nästintill utan maskiner. Det kan man se på hans överarmar. Bageriet ligger i bakre delen av lokalen med glasfönster, så kunderna har full insyn. Här finns inget att dölja.


Man kan lugnt säga att Carmelo är uppfylld av bröd och det finns ingen aspekt av bakning, som han inte gärna diskuterar länge och ingående. Vill du prata bröd, så kom hit. Det går även att anmäla sig till en surdegskurs. En annan av Carmelos passioner är att återskapa smaker som glömts bort. Det gör han med hjälp av sina åtta olika surdegar varav två är vildjäst (som går att köpa med sig hem). Till exempel finns päronvildjäst, som ger brödet en alldeles egen karaktär.

Det finns mycket mer att berätta om AndBREAD, som att de bakar glutenfria bröd på dagen i bageriet (för att hålla det separerat från det andra brödet), hur det valt sitt danska te med omsorg och hur Carmelo möblerat lokalen med några få större bord, i förhoppningen att svenskar ska våga sätta sig bredvid varandra. Och bryta bröd.

Lite info
Americano 27
Lilla frukosten 49
Frukostbuffé 130
Wi-Fi - Ja

Hitta hit
Regementsgatan 15
Mån 8-17
Tis-fre 7-18
Lör 8-17
Sön 9-16
Telefon 040 - 21 08 11
Facebook




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar