Efter en stunds samtal med Daniel Norén (som är en av delägarna) i bageriet Bagaren & Bonden, så inser jag att detta ställe är "More than meets the eye": Och han intygar att vissa saker är svåra att kommunicera till kunderna. Som till exempel alla fördelar med att använda kultursorter (gamla varianter) av vete som dinkel, ölandsvete och emmer. Dessa vetesorter är robusta och ger både mer smak och högre näring än det moderna vete som har tagits fram för industrin, där man främst premierar att brödet ser snyggt ut och går snabbt att baka.
Men att det ska gå så fort har ett pris. Bagaren & Bonden låter sina degar jäsa länge; ett ibland två dygn. Varför är det bra? Jo, för att då blir brödet lättare för oss att smälta. Den långa jästiden gör att enzymer hinner bryta ner gluten, så slipper magen göra det jobbet. Storbagerierna serverar bröd som inte fått jäsa tillräckligt länge, vilket gör att deras bröd är mer mjöl än bröd. Inte konstigt att många har blivit känsliga för gluten. Daniel menar att bagarens uppgift ju borde vara att förvandla mjöl till bröd.
Men att det ska gå så fort har ett pris. Bagaren & Bonden låter sina degar jäsa länge; ett ibland två dygn. Varför är det bra? Jo, för att då blir brödet lättare för oss att smälta. Den långa jästiden gör att enzymer hinner bryta ner gluten, så slipper magen göra det jobbet. Storbagerierna serverar bröd som inte fått jäsa tillräckligt länge, vilket gör att deras bröd är mer mjöl än bröd. Inte konstigt att många har blivit känsliga för gluten. Daniel menar att bagarens uppgift ju borde vara att förvandla mjöl till bröd.
Första gången jag var här så var brödet i princip slut, fastän det var en timma kvar till stängningstid! Och det händer att brödet tar slut. Även denna lördag är det en stadig kö medan jag sitter och fikar i en fönsternisch. Jag undrar vad det är som gör att folk inte tvekar över att ta sig ända hit, till en av Malmös fulaste gator bakom Värnhem. Kvalitet. Jag tror att folk märker när något är gjort med passion och Daniel och Karl är oftast själva på plats och bakar. De har till och med flyttat ut bageriet till butiken, så att kunderna kan se hantverket.
Det finns massor mer att berätta om detta bageri; som att de har egen kvarn för att kunna ha färskmalet mjöl, som att de självklart använder smör i sina croissanter och inte kavlingsmargarin som många andra, som att de tar det här med ekologi seriöst och har valt att bli certifierade och som att de vann kategorin Bästa surdegsbröd med vete i SM i Mathantverk. Prova deras Ölandsbröd! Det är segt och har massor av smak. Ni vet sådant bröd som man bara tar en skiva till och en skiva till och ...
Info
Stängt sön-tis
Ons- fre 8-17.30
Lör 8-13
Hemsida
Hitta hit
Hermansgatan 3
PS Dress-code för personalen: anmärkningsvärt vackra tatueringar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar